Hiihtokausi parhaimmillaan! Late winter, the best skiing season! (English text below)

Alkuvuoden pimeys on väistynyt ja päivät pitenevät hurjaa vauhtia. Sehän on melkein kevät!


Kevättalvi onkin mitä parhainta hiihto- ja lumikenkäilysesonkia. Yöllä saattaa olla vielä kovakin pakkanen, mutta sää lauhtuu päivällä. Hyvässä kunnossa olevat ladut houkuttavat hiihtämään. Ja kun aurinko paistaa siniseltä taivaalta, niin eihän sitä voi kotiinkaan jäädä. Ulos ja ladulle! Aurinko lämmittää ja lumi häikäisee, on ilo liu'uttaa suksea ladulla tai antaa mennä vauhdilla hankikannolla järven jäällä.


Ja jos suksiminen kyllästyttää, niin vaihtoehtoisesti kannattaa suunnata koskemattomille hangille lumikengillä. Eväät reppuun ja nokka kohti päivän seikkailua, tutkimaan uusia paikkoja.



Kevät on myös tapahtumien aikaa. Maaliskuun alkupuolella Kemijärvellä oli kuhinaa, kun kaupungissa ajettiin moottorikelkkojen Giant-endurokisa. Kahdessa päivässä monta erikoiskoetta ja 500 kilometriä! Kyllä siinä saakin ajaa, näin ainakin maallikkona ajattelen. Mitään lajista ymmärtämättä kävin huoltopisteellä katsomassa touhua. Kovaa ne ajavat eikä tämä muuten ole pelkästään miesten touhua. Kisassa on sarja myös naisille.


Tapahtumien tarjonta jatkui samaisena viikonloppuna, kun Peurakankaalla järjestettiin Kuutamohiihto. Koska ilta oli mitä upein, niin pakkohan se oli lähteä mukaan. Hiihdon järjesti Kemijärven Reservinupseerit ja se oli kaikille avoin maksuton hiihtoretki. Lähtö ladulle tapahtui omaan tahtiin kello 19-20 välillä ja matka oli omavalintainen.


Peurakankaan molemmille laavuille oli viritetty tulet ja tarjolla oli järjestäjien puolesta kuumaa juotavaa. Lähdin ulkoiluttamaan suksia miettimättä sen kummemmin matkaa. Tuumasin, että fiiliksen mukaan mennään. Ensimmäisellä laavulla olikin paljon väkeä ja ilokseni huomasin, että lapsiperheet olivat lähteneet liikkeelle. Jatkoin matkaa ja jo seuraavassa mutkassa päätinkin, että hiihdän 15 kilometriä ja pidän tauon kauimmaisella laavulla. Ja mikäs oli hiihdellessä! En nähnyt ladulla ketään muuta, vain loistava kuutamo ja kirkas tähtitaivas saattelivat minua matkalla. Hiljaisuus ympäröi yksinäisen hiihtäjän ja onnentunne valtasi mielen.



Saavuin laavulle ja siellä oli muutama henkilö kipinämikon kanssa tarinoimassa. Liityin joukkoon ja istuin tulilla tovin. Ilta ympärillä pimeni, mutta kuu näytti tietä. Sukset kutsuivat ja matka jatkui. Loppumatkan sain taas hiihtää ylhäisessä yksinäisyydessä.


Osallistuin Kuutamohiihtoon ensimmäistä, mutta en varmasti viimeistä kertaa. Kuun valossa maisema näytti aivan epätodelliselta. Mietin, josko tällaista voi olla edes olemassa vai näenkö unta!

Maaliskuu etenee ja tapahtumia uudella kotipaikkakunnallani riittää. Loppukuusta on vuorossa kansainvälinen lumisota, Yukigassen. Siitä olen vain lukenut, ikinä en ole paikan päällä tätä sotaa nähnyt. Se olkoon seuraava kohteeni!

Lumisodasta lisää täältä: Yukigassen

Teksti ja kuvat: Tytti Tuominen


Late winter, the best skiing season!

It is spring! The days are getting longer and there will be more and more daylight. The sunrise is about 6 am and the sunset about 7 pm. Not bad at all! Now is the best season for skiing and also for snowshoe tours. It still might be freezing during the night but when the sun rises it will soon get warmer. And at this time of the year the sun also makes you feel warm so be careful not to get sun burn!

The ski tracks in Kemijärvi are in excellent conditions. You may choose an easy and flat ski track around Lake Pöyliö or why not head to Peurakangas cross-country ski area. There are marked ski tracks from 1 to 15 kilometres and along the way there are also two fire places where you can have a break and enjoy picnic.




And if you do not feel like skiing then hear the call of the wild and go for a snowshoe tour. Somewhere were the snow is untouched and make your own path.



And maybe make a nice pause in some beautiful place with a great view.



During March there are also many events in Kemijärvi. Two weeks ago there was organized the snowmobile endure race called Giant. It is the longest snowmobile race in Finland, it takes two days and is about 500 kilometres! There was new soft snow on the track so this was not an easy race but most of the competitors managed to drove the race from start to finish. There is also a series for ladies so this is not only mens’ competition. 

Giant endure race


And something not so speed was also organized. The moonlight skiing in Peurakangas. That was marvellous! It was full moon, bright starry sky and the peaceful easy feeling. What a pleasure to ski and enjoy the night. The organizer served hot drinks in those lean-to shelters or ’laavu’ as we call them in Finnish. The camp fire and hot juice, moonlight and stars! What else would anyone need in Saturday night 😉



Magic moonlight

If you visit Kemijärvi at the end of March do check Yukigassen! The international snowball fight will be arranged during March the 31st and April the 2nd. And this is not a joke!



Author: Tytti Tuominen



Kommentit

Suositut tekstit